PODCAST: RAD I PANDEMIJA

Razgovor sa Seadom Đulićem, predsjednikom Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH

Podnaslov

Slika
O korona krizi i radničkim pravima za podcast Rad i pandemija razgovarali novinar Mirsad Behram i gospodin Sead Đulić, predsjednik Saveza antifašista i boraca NOB-a BiH, te pozorišni reditelj i direktor mostarskog Teatra mladih.

Razgovor sa Zlatkom Marinom, predsjednikom Samostalnog sindikata transportne djelatnosti

Podnaslov

Slika
Današnji sagovornik je gospodin Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti RS. U razgovoru koji je vodila naša novinarka Gordana Katana, gospodin Marin nam govori o ciljevima ovog sindikata, odnosima sa drugim sindikatima slične profilacije, te o restrukturisanjima najavljenim za transportna preduzeća.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet
jun 2020.

Razgovor sa Dušicom Štilić, prevoditeljicom i edukatoricom

 

Slika
Današnja sagovornica je gospođa Dušica Štilić, prevoditeljica i edukatorica. Gospođa Dušica nam je u ovom zanimljivom razgovoru napravila kratku retrospekciju svojih trideset godina rada na polju prevođenja, te pojasnila kako su njeni poslovi funkcionisali u periodu restrikcija donešenih u cilju sprečavanja širenja pandemije COVID-19. Govorila nam je o svom poslovanju u online formama, te o svojim predviđanjima o tome kako bi budućnost prevođenja i neformalnih edukacija izgledala u okolnostima učestalih pandemija. Razgovor vodila Sanja Horić.

Razgovor sa Samirom Anićem, bivšim radnikom Aluminija

 

Slika
O stanju u Aluminiju slušamo podcast, koji je pripremio naš novinar Mirsad Behram. GOspodin Behram je razgovarao sa gospodinom Samirom Anićem, bivšim radnikom Aluminija.
"Podsjećanja radi, Mostar isključen je sa električne mreže, čime je ugašen tehnološki komplicirani proizvodni proces u toj fabrici, u noći između 9. i 10. jula 2019. godine, zbog dugovanja koja se procjenjuju na oko 400 miliona KM, od čega više od polovine otpada na dug za električnu energiju."

Razgovor sa Mirzom Ćatibušićem, direktorom NP Tuzla

 

Slika
Današnji gost našeg podcasta je direktor Narodnog pozorišta u Tuzli, glumac Mirza Ćatibušić. Gospodin Ćatibušić nam je rezimirao pozorišnu sezonu na izmaku, te pojasnio kako je njihova kuća radilla u periodu restrikcija. Dotakao se i veoma važne teme kulturne politike i nezavidnog položaja umjetnika freelancera, koji su u cijeloj priči ostali na cjedilu, te o uslovima pod kojima bi udruživanje u strukovna udruženja na polju umjetnosti imala smisla. Razgovor vodila Sanja Horić. 
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički univerzitet, jun 2020.

Razgovor sa Sabinom Skenderović Bukvić, voditeljicom Big Ben centra u Tuzli

 

Slika
Današnja gošća našeg podcasta Rad i pandemija je koordinatorica Centra za strane jezike Big Ben u Tuzli - Sabina Skenderović Bukvić. Ovaj centar je sa još pedeset udruženja građana i fondacija u TK pokrenuo inicijativu "Jednaka prava za udruženja", kojom nastupaju prema vlastima, zahtijevajući pomoć za sananciju štete nastale pandemijom COVID-19. Iako kao i svaki drugi pravni subjekti uredno plaćaju poreze i druge dadžbine prema državi, vlasti su u potpunosti zaobišle izaći im u susret. Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet
jun 2020.

Razgovor sa Jagodom Iličić, učiteljicom TV škole na RTVTK

 

Slika
Učiteljica Jagoda Iličić je uposlenica Katoličkog školskog centra u Tuzli, no i jedna od TV učiteljica mališanima na području Tuzlanskog kantona. Gospođa Iličić nam je govorila o svojim iskustvima u TV nastavi, te o onome što se pokazalo kao dobro ili kao loše u obrazovanju u doba pandemije.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet. 

Razgovor sa Tomislavom Majićem, predsjednikom Udruženja za poduzetništvo i posao Link iz Mostara

 

Slika
Prema podacima Poreske uprave Federacije BiH u ovom bosanskohercegovačkom entitetu od 15. marta (ožujka) do 15. maja (svibnja) zbog korona virusa bez posla je ostalo 40 hiljada (tisuća) radnika . Mjere koje predlažu Federalna i kantonalne (županijske) vlade nisu adekvatne i neće pomoći oporavku privrede. Sadašnji trenutka bi se mogao iskoristiti za ozbiljne reforme u Bosni i Heregovini kako bi se ojačao realni sektor i smanjila javna uprava. O ovome ali i nekim mjerama koje bi mogle pomoći privredi i stanovništvu govori Tomislav Majić predsjednik Udruženje za poduzetništvo i posao Link iz Mostara. Razgovor vodio novinar Mirsad Behram.

Razgovor sa Anelom Kovačevićem, profesorom Engleskog jezika i književnosti

 

Slika

Naš današnji sagovornik je profesor Engleskog jezika i književnosti Anel Kovačević, koji je napravio pravo malo čudo od online nastave. Govorio nam je o tome kako je obrazovni sistem dočekao pandemiju COVID-19, kako su se prosvjetni radnici snašli u novim ulogama, te o budućnosti u obrazovanju. 
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa uposlenicama trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli

 

Slika
Današnje sagovorinice su Suzana Milosavljević i Merima Lokmić, uposlenice trgovine zdrave hrane Orašnica u Tuzli. Govorile su nam o tome kako je pandemija uticala na njihovo poslovanje, ali i dale korisne savjete kako da sačuvamo i ojačamo imunitet tokom pandemije.
Razgovor vodila kolegica Azra Jašarević.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Sanjom Hajdukov, direktoricom Erazmo centra u Tuzli

 

Slika
Današnja gošća naše emisije je gospođa Sanja Hajdukov, direktorica edukativnog centra Erazmo u Tuzli. Centar za promociju cjeloživotnog učenja Erazmo omogućava svojim članovima sticanje novih, modernih i funkcionalnih znanja iz oblasti IT tehnologija i stranih jezika. Gospođa Hajdukov nam je na duhovan, dohovit i svjež način pojasnila kako ona gleda na novonastalu situaciju i objasnila gdje ona u ovome svemu pronalazi snagu i inspiraciju.
Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

Razgovor sa Samirom Mulaosmanovićem

Palačinkara kod Bagija, Tuzla

Slika
Vlasnik tuzlanske uslužne radnje Palačinkara kod Bagija - Samir Mulaosmanović je bio gost naše nove epizode. Pričali smo o stanju u uslužnim djelatnostima posljednja dva mjeseca i preprekama s kojima se susreću. Razgovor vodila kolegica Sanja Horić.
Produkcija: Udruženje Front  Slobode, platforma Radnički Univerzitet.

ŽIVOT U VRIJEME PANDEMIJE

RAD I PANDEMIJA NA ABRAŠRADIJU

Slika
O NAŠEM PODCASTU "RAD I PANDEMIJA" ZA ABRAŠRADIO GOVORILA SANJA HORIĆ

Razgovor sa predsjednicom Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsadom Ferhatović Beširović

 

Slika
Radnički Univerzitet je u saradnji sa udruženjem Radnička solidarnost iz Banja Luke, a u saradnji sa bivšim novinarima Oslobođenja, pokrenuo"Dosije Oslobođenje". Domaćin današnje epizode je bivši novinar Oslobođenja Mirsad Behram. Gošća je bila predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH - Mirsada Ferhatović Beširović.

Razgovor sa dr. Miodragom Femićem, predsjednikom Strukovnog sindikata doktora medicine RS

 

Slika
Gost našeg današnjeg podcasta je dr. Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS. U razgovoru koji je vodila kolegica Gordana Katana, dr. Femić nam je pojasnio kakvo je trenutno stanje u sindikatu, ali se osvrnuo i na ukupnu sliku zdravska u ovim sedmicama pandemije.
Razgovor vodila: Gordana Katana
Tehnička podrška: Erduan Katana
Produkcija: Udruženje Front Slobode, platforma Ranički Univerzitet

Razgovor sa Merimom Džubur Grbić

DJ Mayra, Urban Beatz Lounge Bar Tuzla

Slika
Naša današnja gošća je bila Merima Džubur Grbić, dj-ina i vlasnica lokalnog kafea. Merima nam je objasnila kakav je njihov značaj bio do sada u našoj zajednici, kako se oni bore sa trenutnom krizom, te o budućim planovima.
DJ Mayra nam je sklopila i malu pjaylistu njenih omiljenih kompozicija -
Jimmy Cliff, "I can see clearly now"
Bob Marley, "Three little birds"
Donna Summer, "I feel love"
St. Germain, "Rose Rouge"
Pharrell Williams, "Happy"
Razgovor vodila Sanja Horić.
Produkcija: Front Slobode, platforma Radnički Univerzitet

Razgovor sa Goranom Čamdžićem, predstavnikom Sindikata ŽRS

Razgovor vodila Gordana Katana

Slika
U današnjem razgovoru poslušajte razgovor novinarke Gordane Katane i predsjednika sindikata ŽRS, Gorana Čamdžića o trenutnom stanju u željeznicama, te kako se nose sa nedaćama izazvanim pandemijom COVID -19.

Razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti, Tuzla

Razgovor o radu Sindikata Solidarnosti u toku pandemije

19.04.2020 12:13
Slika
U našoj prvoj epizodi podcasta kolegica Azra Jašarević je vodila razgovor sa predstavnicima Sindikata Solidarnosti o trenutnom stanju u Sondikatu, te borbama radnika u doba pandemije.
Ikona

RAD I PANDEMIJA

PodCAST RADNIČKOG UNIVERZITETA

Slika
Radnički Univerzitet je pokrenuo vlastiti podcast, na kome ćemo se baviti radničkim temama u doba pandemije COVID-19.

DOSIJE OSLOBOĐENJE

Slika
Poslodavci u Bosni i Hercegovini zbog pandemije koronavirusa bili su primorani otpustiti stotine radnika, a posebno poslodavci koji vode izvozne firme, jer su sve granice bile zatvorene, a izvoz onemogućen.
Slika
Poslodavci za sad ne žele govoriti o problemu povratka svojih radnika. Samo neslužbeno govore da su tako morali postupiti, jer je nakon pojave koronavirusa i nakon što su zatvorene granice, radnike nisu smjeli držati zbog upitnosti radnih dozvola.
Slika
O čemu su izvještavali domaći portali, a o čemu nisu? Govore urednici dva portala, novinarka RTRS-a i urednica BHRT-a
Slika
U ranijem tekstu o posljedicama “korona” virusa na radništvo dat je grubi pregled dešavanja i posljedica pandemije od njenih početaka u BiH, odnosno za period mart i april 2020. godine. U toku maja 2020. uvedeno je postepeno relaksiranje mjera prevencije i zaustavljanja širenja virusa u BiH, te su određen...

RAK I POLITIČKE METASTAZE

21.06.2020 18:02
Slika
Struka je jasna: Milinović će degradirati novinarsku profesiju i smanjiti kvalitet programa ionako upitnog sadržaja javnih servisa. Jedina sreća je to što se još ne nazire njegovo imenovanje, koje mora usvojiti Savjet ministara, pošto su sva imenovanja zakočena zbog političkih trzavica aktuelne vlas

Rubina Čengić: Novinarstvo je u najgoroj situaciji poslije rata

 

Slika
Novinar Slađan Tomić je za "Dosije Oslobođenje" razgovarao sa novinarkom Rubinom Čengić o položaju novinara tokom pandemije COVID-19.
Slika
Mediji su u očajnoj ekonomskoj situaciji, novinari takođe, jer im prijete ili otkazi ili danonoćni rad za mizerne (smanjene) plate. U situaciji kada, i ranije skroman marketinški kolač faktički više ne postoji, medijske kuće su u borbi za opstanak prepuštene na nemilost vlastima...
Slika
Pandemijom COVID-19 su, između ostalih, bile pogođene i sve škole stranih jezika i druga udruženja koja se bave pružanjem usluga podučavanja i stručnog usavršavanja. Po naredbi Kriznog štaba TK, svoja vrata za polaznike je bio zatvorio i Centar za strane jezike Big Ben u Tuzli.
Slika
Predstavnici radnika kažu kako je u novim okolnostima jako teško djelovati sindikalno, uzimajući u obzir mjere koje su donesene zbog pojave zaraze COVID-19
Slika
U februaru ove godine uprava ŽRS najavila je drugu fazu restruktuiranja u okviru koje bi se trebala izvršiti unutrašnja reorganizacija preduzeća u cilju postizanja efikasnog poslovanja. Sindikati, još uvijek ujedinjeni, su tada upozorili da je neophodno prije toga sačiniti novu sistematizaciju...
Slika
Tokom pandemije nije bilo masovnog otpuštanja u fabrikama industrije tekstila, kože i obuće, ali problemi koji su postojali i prije koronavirusa dodatno su se usložnili. Smanjen obim proizvodnje doveo je do skraćivanja radnog vremena, a samim time ugrožene su ionako niske plate bh. radnika
Slika
Kako su se nakon 'uspješnih' privatizacija redakcije Oslobođenja i Večernjih novina našle pred kolapsom

UGOSTITELJI I MALI OBRTNICI IZVUKLI NAJDEBLJI KRAJ

Izostali i pomoć i razumjevanje vlasti prema onima koji su savjesno punili državni budžet

26.05.2020 19:33
Slika
Jedna od velikih ugostiteljskih kuća iz Tuzle „MamaMia“ s početkom pandemije koronavirusa morala je zatvoriti svoja vrata. Za vlasnike Sašu i Tanju Georgiev to je bio veliki izazov s kojim se nisu odmah znali suočiti, jer su se trebali neko vrijeme oprostiti od 130 svojih uposlenika.
Slika
Prava novinara u Bosni i Hercegovini godinama su na društvenoj margini. Trend derogiranja novinarske profesije nastavljen je tokom pandemije virusa Covid-19.
Slika
Sada, kada polako izlazimo iz prvog vala pandemije koronavirusa, zbrajaju se štete koje su pretrpjeli ugostitelji i turistički radnici. Vlasnici trpe finansijske gubitke, a radnice i radnici jedni za drugim sa svojih radnih mjesta prelaze na biroe za zapošljavanje –
Slika
Nakon prvog vala otpuštanja odmah po uvođenju mjera restrikcije u cijeloj Bosni i Hercegovini sindikalni predstavnici strahuju od pada kupovne moći građanstva

RADNIŠTVO U VRIJEME PANDEMIJE

D.M. je bio radnik jednog lokalnog hotela. Neposredno pred stupanja u opšti karantin, ugovor o radu mu je raskinut i rečeno mu je da više ne dolazi na posao, bez ikakvog posebnog razloga.
0 0

Kontaktirajte nas

 

 

Front Slobode
Đorđa Mihailovića 3/4
Tuzla, 75 000
Bosna i hercegovina
runiverzitet@gmail.com

Mapa